UŻYWKI I FURYNY

Co jeszcze nam’szkodzi? Zacytujemy tu sławę spod znaku żywienia, Amerykanina dr Kelloga: „Człowiek to jedyne stworzenie, które popełnia samobójstwo, zatruwając własne poży- wienie. W Stanach Zjednoczonych na każdego mieszkańca przypada po 3,25 g trucizny na dobę. Trucizna ta zawarta jest w kawie, herbacie, aperitifach, wódkach, papierosach itp.”

Dr Jackson zalecał pić czystą wodę, jedyny naturalny, nieszkodliwy napój. (Uwaga: naszą wodę z kranu lepiej zagotować przed wypiciem. To znaczy lepiej jest mieć zawsze dzban przegotowanej, chłodnej wody do picia. Ew. 2 małym dodatkiem soku lub jeszcze lepiej naparu z owoców dzikiej róży.)

Herbata bowiem zawiera teinę, alkaloid trujący (taki sam jak kofeina) oraz taninę, która jest niezdrowym kwasem garbnikowym. Kawa palona zawiera I,J% kofeiny, a surowa zawiera 6°/o taniny ta zaś, pod wpływem palenia zamienia się na garbniki, m. in. pyrogallol, bardziej trujący niż kwas karbolowy. Przy paleniu kawy powstają też inne, uboczne produkty trujące w kawie, jak kreozot, pirydyna itp.

Kakao, pokrewne herbacie i kawie, zawiera alkaliczną truciznę – teobrominę. Ponadto kradnie wapń z organizmu, bo wiąże go w nierozpuszczalne związki, z czasem wydalane przez organizm.

Napoje te zawierają ogromne ilości kwasu moczowego i takie związki, jak puryny i pirymidyny, które są szkodliwe. W naszym organizmie puryny powstają też wskutek przemiany nukleoprotein (białek zawartych w jądrach komórkowych) na jeszcze prostsze składniki. Ale i zasady purynowe ulegają rozkładowi i właśnie dzięki temu powstaje kwas moczowy (wydalany z moczem).

Niestety zdarzają się czasem zaburzenia w tej przemianie purynowej lub w wydalaniu końcowego produktu tej przemiany, a więc kwasu moczowego (a dzieje się to najczęściej w wieku niemłodym) i właśnie wtedy powstają przeróżne stany chorobowe, np. niektóre postacie artretyzmu i kamicy moczanowej.

Tak więc w wypadku tych przykrych chorób trzeba stosować diety niskopurynowe, a także niskobiałkowe, gdyż bial- ko – jak już wiemy, pobudza przemianę materii, a to zwiększa wytwarzanie puryn. Zabrania się zatem mięsa ze względu na zawarte w mięsie puryny. Chorzy mięsa nie jadają, ale w wielokrotnie większej ilości wprowadzają puryny do organizmu wraz z kawą, herbatą i kakao. Spójrzcie na tabelkę:

Leave a Reply