Poznanie tłuszczów jest osiągnięciem ostatnich lat

Jedno z doniesień naukowych ostatnich lat informuje, że uczeni z Instytutu Rybołówstwa Handlowego w USA, badając właściwości tłuszczów ryb i ssaków morskich stwierdzili, że obniżają one bardzo wydatnie poziom cholesterolu we krwi. Badania te pokrywają się z wnioskami chemików z uniwersytetu stanu Minnesota (USA), którzy przekonali się, że dodanie do pożywienia badanych zwierząt tłuszczów różnych rodzajów ryb obniżało poziom cholesterolu w ich krwi.

Tak więc tajemnica Eskimosów nie chorujących prawie nigdy na miażdżycę byłaby wyjaśniona, gdyż jak wiadomo, jadają oni z tłuszczów zwierzęcych w dużych ilościach – tłuszcze ryb i ssaków morskich.

Należy przypuszczać, że każdy rok i miesiąc może przynieść jakieś nowe sensacyjne wiadomości w tej sprawie. Przypomnijmy, że żywieniowcy od dawna propagują spożywanie rybi

Poznanie tłuszczów jest osiągnięciem ostatnich io lat. Obecnie dzieli się tłuszcze – z punktu widzenia ich wpływu na sprawy miażdżycowe – na 3 kategorie. Do pierwszej należą tłuszcze nasycone (przede wszystkim zwierzęce, a z roślinnych tylko: olej kokosowy i masło kakaowe – zawarte w czekoladzie). Tłuszcze nasycone są bogate w cholesterol i ich spożycie wzmaga ilość cholesterolu we krwi.

Druga kategoria tłuszczów, to tłuszcze zwane jedno-niena- sycone, które nie wykazują większego wpływu na poziom cholesterolu w krwi. Do tej grupy tłuszczów należy większość tłuszczów roślinnych, np. oleje i margaryny.

Trzecia kategoria – to tłuszcze wielo-nienasycone, które powodują spadek poziomu cholesterolu w krwi. Tutaj właśnie należą tłuszcze ryb i ssaków morskich, m. in. tran.

Leave a Reply