Owoce dzikiej róży

Chyba nie trzeba zachwalać wartości wszystkich witamin dla zdrowia, a wit. C w szczególności. Warto jednak podkreślić, że wit. C wpływa na zachowanie świeżej i ładnej cery, na młody wygląd, że jest nieodzowna do utrzymania zębów w zdrowym stanie jej niedobór powoduje krwawienie dziąseł i szkorbut, a także – szczególnie u starszych osób – wybroczyny krwawe,

Owoce dzikiej róży zbiera się, gdy są dojrzale, czerwone, przed przymrozkami, Można je suszyć cale lub drelowane, ale zawsze w temp. około 85“-90° C. Suszyć szybko, około j godzin. W suszu witaminy są trwałe, jeśli owoce nie zostały przesuszone, spaloae, skatmelizowane, czarne, ale zachowały swoją barwę lub lekko zbrunatniały. Przechowywać należy w słoikach lub puszkach, mocno ubite. podskórne. Znakomitym lekiem na wszelkie niedomagania (np, łatwość zaziębiania się, katar, zmęczenie itp.), spowodowane niedoborem wit. C, są owoce dzikich róż i ich przetwory (herbatka, dżemy, marmolady wino z róż nie traci wartości witaminowych).

Należy również cenić susz owocowy, który zimą może nam zastąpić owoce świeże. Susze owocowe i owoce mrożone zawierają w dużym przybliżeniu te wartości, które miały owoce świeże. Również kompoty z niewielką ilością cukru, musy owocowe jabłeczne lub inne przetwory owocowe bez cukru bądź z niewielkim jego dodatkiem są wskazane, choć rzecz jasna – mniej wartościowe niż owoce świeże. Bardzo odżywcze i regulujące żołądek są figi, daktyle, rodzynki.

Leave a Reply