ODŻYWIANIE – SPRAWĄ ZASADNICZĄ

Każde działanie zależne jest od jakiegoś źródła energii. Człowiek musi się odżywiać – bo tylko pożywienie potrafi energii mu dostarczyć. Ale różnica międźy paliwem dla mas szyn czy pieców a paliwem w formie pożywienia dla ludzi jest kolosalna. Dla człowieka żywność jest równocześnie materiałem budulcowym, konstrukcyjnym. I trzeba pamiętać, że słabe punkty konstrukcji mogą grozić zawaleniem całego gmachu.

Jedną z poważnych wad w odżywianiu się współczesnego człowieka (co bardzo mocno podkreślał również dr Jackson) jest źle dobierane pożywienie pod względem „kwasowości”. Powinno się dążyć do utrzymania równowagi zasadowo-kwaso- wej w organizmie. Gdy jest ona zachwiana, a najczęściej się to zdarza w kierunku nadkwaśności, wówczas już zaczynają się drobne dolegliwości prowadzące do poważnych schorzeń.

Źródłami zakwaszającymi nasz organizm mogą być: rozpad tkanek i komórek organizmu, rozpad tkanki tłuszczowej, która spalając się wprowadza kwasy do krwi oraz przede wszystkim zły dobór produktów spożywczych.

Na powstające wewnątrz organizmu kwasy trudno jest wpływać bezpośrednio, ale można pośrednio spowodować zmniejszenie się ich w tkankach i we krwi. Nie będziemy tu omawiać procesów chemicznych towarzyszących tym przemianom, ale należy pamiętać, że praca mięśni, ruch na świeżym powietrzu, długie szybkie marsze, gimnastyka usuwają zbędne kwasy samoczynnie. (Wydalamy je np. z potem, przechodzą do moczu itp.)

Gorzej jest z dostarczeniem organizmowi zasadotwórczych produktów. Wprawdzie to w zupełności zależy od naszej woli, gdyż od tego, co spożywamy, ale właśnie tu tkwi cała trudność. Lubimy jadać potrawy kwasotwórcze, a nie zasadotwórcze.

Leave a Reply