NAJZDROWSZY CHLEB ŚWIATA CZ. II

Kndckebrbd powędrował bowiem do laboratoriów i pracowni badawczych, które po dokładnych, długotrwałych badaniach wydały mu nadzwyczajną „cenzurkę”. Orzekły bowiem, że szwedzki kndckebrbd z Dalekarken jest najzdrowszym Chlebem świata. Zawiera takie skarby ziarna, jak witaminy, sole mineralne, białko, tłuszcze, a także węglowodany i błonnik. Prażone przed zmieleniem ziarno ma łuski popękane i dlatego żołądek oraz jelita przyjmują z dużą łatwością błonnik. Ze wszystkich chlebów świata ten najłatwiej wiąże kwasy, nie powoduje wzdęć, a przeciwnie – łagodzi i uśmierza fermentację. Jest suchy, a równocześnie łatwy do gryzienia i żucia, Kndckebrbd ukazywał się u nas po wojnie, wypiekała go fabryka bydgoska.

W wielu państwach po odkryciu dr Rosego przeprowadzano z chlebem szwedzkim wiele, i to wieloletnich doświadczeń. Wszystkie wykazywały jego nadzwyczajną wartość, szczególnie widoczną, gdy przez dłuższy czas jadali go dorośli i dzieci – Zwłaszcza ich zęby były zdrowe i piękne.

Cała ta autentyczna historia, brzmiąca trochę jak dydaktyczna bajeczka, nie posiada bappy endu. Bo oto dr Karol Rosę po 6 latach od czasu odkrycia kndckebsrodu – znowu się zjawił w Dalekarken, aby powtórnie przeprowadzić badania nad stanem zdrowia tutejszej ludności.

Ale przez te 6 lat wiele się zmieniło. Nie wypiekano już kndckebródów, bo po co? Parowa piekarnia dostarczała codziennie świeżego, chrupiącego, białego pieczywa. Niestety, ludność spożywała za mało owoców, warzyw, nabiału… A więc zabrakło substancji mogących zastąpić najzdrowszy chleb świata. I skutki tego faktu od razu dały znać o sobie. Oto wszystkie, dosłownie wszystkie dzieci w wieku od 12-14 lat z okolic Dalekarken, badane przez dr Rosego, miały próchnicę zębów.

Leave a Reply