Miażdżyca towarzyszy człowiekowi od niepamiętnych lat

Faktem jest, że ograniczanie ilości kalorii w pożywieniu może się przyczynić do zapobiegania miażdżycy. Już dziś wiadomo, że miażdżycę można leczyć. Zapadają na nią mężczyźni kilkakrotnie częściej niż kobiety. Kto wie, czy nie zależy to od hormonów płciowych, bo u kobiet miażdżyca występuje częściej po okresie przekwitania. Wiadomo też, że ta choroba i związane z nią zawały serca są częstsze u ludzi pracujących dużo i nerwowo, na odpowiedzialnych stanowiskach, którzy z powodu przepracowania prowadzą nieregularny tryb życia, a – jak twierdzą żywieniowcy – jadają latami nieświeże odgrzewane potrawy, odsmażane na przypalanych tłuszczach. To ich gubi przypalony tłuszcz dostarcza nadmiernej ilości cholesterolu i akroleiny – alkoloidu powstającego podczas spalania się tłuszczu (najwięcej i najszybciej daje go masło, bo najprędzej ulega rozkładowi i przypaleniu).

Miażdżyca towarzyszy człowiekowi od niepamiętnych lat. Przynajmniej tak się przypuszcza, skoro znajdowano zmiany miażdżycowe u mumii egipskich sprzed 3000 lat. Najwyższy czas, by nauka wydała walkę sklerozie z różnych pozycji. To nie tylko medycyna szukała leku przeciw miażdżycy zabrała się do tego i farmacja, i biologia, i jak zawsze – chemia.

Leave a Reply