„Medycyna piękności”

Wszyscy żywieniowcy przywiązują ogromną wagę do jadania owoców. Specjalnie wiele prac prowadzono nad jabłkami, które zawierają stosunkowo niewielkie ilości witamin, a soli mineralnych nie więcej niż inne owoce. A jednak mają ogromne znaczenie dietetyczne. Jabłka doskonale regulują żołądek, zapobiegają obstrukcjom, leczą rozwolnienia i hamują procesy fermentacyjne w przewodzie pokarmowym.

„Medycyna piękności” nakazuje, aby codziennie wieczorem przed spaniem zjadać jedno jabłko. Oczyszcza to zęby, a także jakby wymiata z jelit mechanicznie wszelkie pozostałości nie- strawione. Można by powiedzieć, że pogryziony dobrze miąższ jabłeczny uruchamia ruch robaczkowy (perystaltykę) jelit. I to uruchamia dość energicznie, tak że zbiera z ich ścianek wszelkie pozostałości. W kale – jak wiadomo – jest do 30% bakterii jelita poprzez swoje kosmki oddają do krwi – rozpuszczone i rozłożone chemicznie na proste związki – części strawionego pożywienia. Nie jest więc obojętne, czy jelita są oczyszczone, czy obrośnięte lub wypełnione nieś trawionymi cząstkami i bakteriami. Procesy gnilne czy fermentacyjne zachodzące w nich mogą przesyłać do krwi trujące substancje. Im starsze jelita, tym słabiej przebiega w nich ruch robaczkowy i usuwanie resztek pokarmów i kału. O wiele łatwiej też potrafią przepuścić niepożądane substancje do krwi. Zgodnie z zaleceniami lekarzy należy dbać o czysty żołądek i jelita. Utrzymanie tej czystości wewnętrznej ułatwiają właśnie jabłka.

Dla starszych ludzi będzie to sprawa szczególnie ważna. Czystość wewnętrznych organów trawiennych ogromnie wpływa na dobre samopoczucie, zdrowie i miody wygląd. Jak już mówiliśmy, każdy z owoców ma jakieś swoje ukryte właściwości, bardziej lub mniej cenne dla samego zdrowia. Np. gruszki zawierają dużo cukru owocowego (fruktozy) i wapnia i ich spożycie sprzyja czynnościom serca oraz nerek.

Leave a Reply