JAJKA I MLEKO

Najbogatszym źródłem białka zwierzęcego poza mięsem jest nabiał. Mleko to najbardziej wartościowy produkt na ziemi, zwłaszcza mleko świeże, prosto od krowy. U nas dopiero od niedawna rozpoczęto wielką akcję odgruźliczania krów. Na razie nie możemy sobie pozwolić na picie mleka prosto od krowy musimy je gotować przed spożyciem. Śmietany i masła nie należy nadużywać do potraw i raczej zastąpić mlekiem. Masło smażone jest niezdrowe (przy spalaniu się masła, które następuje już w dużo niższej temperaturze niż u innych tłuszczów, bo przy 130° C powstaje alkaloid trujący zwany akro- leiną). Toteż wszelkie smażenia są szkodliwe. Masło należy jadać tylko na surowo, i to w bardzo małych ilościach.

Maślanka, w rozsądnych ilościach pita, jest bardzo pożyteczna dla tych, którzy jadają dużo mięsa. Jelito grube bowiem jest u nich wyścielone warstwą bakterii gnilnych, a wrogiem ich są bakterie kwasu mlekowego, występujące w dużej ilości w maślance. Maślanki nie należy solić.

Sery są częścią wydzieloną z mleka, więc mleko jest lepsze. Kosmetyka i „medycyna piękności” ogromnie propagują twaróg, i to właśaie dla ludzi starszych. Jest stosunkowo łatwo strawny i najmniej przyczynia się do rozwoju bakterii gnilnych w jelicie grubym. Mleko i twaróg są też bogatymi źródłami wapnia, którego często jest niedobór w organizmie. A wapń jest nie tylko potrzebny do budowy i odbudowy kości i pięknych zębów, ale i wielu reakcji chemicznych odbywających się stale w związku z przemianą materii w naszym ustroju. Przy braku czy niedoborze wapnia nasze mięśnie wiotczeją, skóra traci sprężystość i elastyczność i to napięcie, które stwarza piękną cerę bez zmarszczek. Jeśli spożywamy potrawy z całego ziarna i czarny chieb z pełnego przemiału nie musimy szukać wapnia w serze. Kosmetycy wiedzą jednak, że piękne kobiety chętniej jedzą kawałek białego sera niż polewkę z rozgotowanego mielonego ziarna, stąd popierają twaróg.

Leave a Reply