GÓRĄ KASZE!

Wartościowym pokarmem są również kasze, sporządzone z pełnego ziarna. Pomclge, czyli nasza owsianka jest podstawą odżywiania się Szkotów do tego piją mnóstwo mleka. Mają oni w święcie opinię silnych, wytrzymałych i sprawnych fizycznie. A od wieków nie zmieniają prawie swego jadłospisu.

Ale wszelkie owsianki i inne papki zbożowe i gęste zupy z pełnowartościowego zboża trzeba dobrze żuć, aby je wymieszać ze śliną. Kto tego nie potrafi, niech nie liczy, że połykana na chybcika owsianka czy inna papka będzie służyć jego zdrowiu. Dlatego też dobrze jest dodawać do takich papek jakieś twarde dodatki, np. orzechy laskowe zmuszające do dobrego pogryzienia.

Płatki owsiane znalazły zastosowanie w potrawie zwanej „surówką piękności”. Sporządza się ją z 3 płaskich łyżek surowych płatków owsianych zalanych 4 łyżkami wody na noc. Rano dodaje się 4 łyżki mleka, tarte duże jabłko lub garść owoców jagodowych, łyżkę stołową płaską orzechów laskowych, sok z cytryny, łyżkę miodu. Surówka ta jest znakomita, a orzechy laskowe zmuszają do długiego gryzienia.

Wartość potraw zależy w dużej mierze od umiejętnego ich przyrządzania. Podajemy zainteresowanym przepis na gotowanie kasz. Otóż kaszę trzeba dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Jeśli wzięliśmy 1 filiżankę kaszy, to po wypłukaniu i włożeniu do rondelka, zalewamy ją dwoma i pół filiżankami (mierzyć tym samym naczyniem co kaszę) wrzącej wody. Kasza winna wrzeć przez minut. Potem solimy do smaku (nie za dużo! łyżeczka od herbaty, zupełnie płaska na i filiżankę suchej kaszy). Po 5 minutach gotowania przykrywamy kaszę szczelną przykrywką i – jeśli gotujemy na gazie, przykręcamy go na najmniejszy płomień, podkładając pod rondelek płytkę azbestową. Jeśli na kuchni węglowej, odstawiamy z ognia w ciepłe miejsce’. Można wstawić garnek z kaszą do dogotowywacza lub owinięty garnek w kocyk czy ścierkę schować pod poduszkę, gdzie w ciągu 20-60 minut kasza dojdzie. Będzie sypka, smaczna i zachowa możliwie najwyższy procent składników odżywczych.

Leave a Reply