Fizjologia żywienia

Jest chyba nonsensem usuwanie mięsa z jadłospisu, pozostawiając kakao, kawę i herbatę, które zawierają około 20 do 170 razy więcej szkodliwych puryn i kwasu moczowego. Zasad purynowych i kwasu moczowego nie mają zupełnie owoce, produkty zbożowe, kawior oraz jaja, mleko, ser szwajcarski i tylżycki. Już ser biały ma około 66 mg, a ser śmietankowy 15 mg kwasu moczowego.

Najwięcej kwasu moczowego zawierają podroby: grasica 990 mg, wątroba 279 mg, nerki 240 mg, ozór 165 mg. Warzywa zawierają go stosunkowo bardzo niewiele – od ok. 6 do około 70 mg. Fizjologia żywienia przestrzega nie tylko przed purynami, lecz i przed taniną działającą ściągającó na błonę śluzową i hamującą wpływ enzymów na trawienie. Ponadto tanina, łącząc się w związki nierozpuszczalne z niektórymi białkami, również opóźnia procesy trawienne w żołądku. Dlatego nie należy dawać mocnej herbaty dzieciom i młodzieży, a także osobom dorosłym i starszym, które ile trawią. Zwyczaj picia mocnej herbaty po obiedzie jest więc fatalny: opóźnia trawienie, wiąże białka, a także niektóre sole, np. żelazo, miedź i in.

Spożywanie herbaty i kawy z mlekiem – mówią na pocieszenie fizjolodzy – ratuje nieco sytuację, bo zmniejsza działanie taniny niestety nie – kofeiny. Kosmetyczki, masażystki mówią, że mocna herbata i kawa „wysuszają ciało”. Wiele z nich już po dotyku potrafi rozróżnić, czy pijamy więcej mleka od herbaty, czy jesteśmy entuzjastami kawy. Według ich opinii, ci, co piją dużo mocnej herbaty i kawy, mają ciało zwiotczałe, pokryte sinożółtą skórą. Obraz – fatalny! Ale… jak trudno zrezygnować z kawy i herbaty,

Tak! piękna starość wymaga mnóstwa poświęceń. Naturalnie, że surowo zabronione jest palenie 1 picie. Nikotyna niszczy organizm bardziej niż alkohol (nie nadużywany!), a przy tym postarza w gwałtownym tempie i nieraz doprowadza do strasznych chorób: wrzodu oraz raka żołądka i jelit, raka płuc, a poza tym do straszliwej choroby Burgera. Palacze i pijący to powolni samobójcy!

Leave a Reply