Archive for the ‘Długie Życie’ Category

JEDNA Z „NAJMŁODSZYCH”

Jedną z „najmłodszych” pacjentek Instytutu jest Polka, lekarka, mająca obecnie 65 lat. Przyjechała do dr Aslan 6 lat temu. Miała tak daleko posuniętą sklerozę (miażdżycę naczyń krwionośnych), że nie tylko nie mogła pracować, ale nawet nie poznawała otoczenia. Drżały jej stałe ręce i wargi i miała chód charakterystyczny dla choroby Parkinsona. Była trzęsącą się niedołężną staruszką.

»

GÓRĄ KASZE!

Wartościowym pokarmem są również kasze, sporządzone z pełnego ziarna. Pomclge, czyli nasza owsianka jest podstawą odżywiania się Szkotów do tego piją mnóstwo mleka. Mają oni w święcie opinię silnych, wytrzymałych i sprawnych fizycznie. A od wieków nie zmieniają prawie swego jadłospisu.

»

Fizjologia żywienia

Jest chyba nonsensem usuwanie mięsa z jadłospisu, pozostawiając kakao, kawę i herbatę, które zawierają około 20 do 170 razy więcej szkodliwych puryn i kwasu moczowego. Zasad purynowych i kwasu moczowego nie mają zupełnie owoce, produkty zbożowe, kawior oraz jaja, mleko, ser szwajcarski i tylżycki. Już ser biały ma około 66 mg, a ser śmietankowy 15 mg kwasu moczowego.

»

EGZAMIN ZDANY

Był sprawniejszy od młodych ludzi, zdolny do wyczerpujących wyczynów sportowych. Kiedy doszedł do wieku 66 lat – miał okazję sprawdzić swoją sprawność fizyczną. Oto pewien sportowiec, o połowę od niego młodszy, bo 3j-letni, silny, zdrowy, dobrze odżywiony wezwał go do współzawodnictwa. Doszło do zakładu – kto lepiej da radę, lepiej zniesie trudy eskapady? Dwaj panowie wybrali się bowiem na 19-dniową wycieczkę rowerami. Dziennie trzeba było pokonywać przestrzeń średnio no km z obciążeniem około 25 kg (namiot, ubranie, jedzenie).

»

DOJRZAŁOŚĆ UCZUCIOWA CZ. II

Dojrzałość uczuciowa zyskuje, gdy jest powiązana z rozwojem intelektualnym człowieka, ale niestety nie zawsze te dwie cechy chodzą w parze. W życiu nieraz spotyka się ludzi na wysokich stanowiskach, na katedrach profesorskich itp., którzy mając wysoki poziom intelektualny, odznaczają się niskim poziomem dojrzałości uczuciowej jest to dla nich i dla otoczenia często źródłem poważnych konfliktów i zawsze – pomniejszeniem ich wydolności społecznej.

»

DOJRZAŁOŚĆ UCZUCIOWA

Jednym z zasadniczych pojęć współczesnej psychologii, pedagogiki i psychiatrii stało się obecnie pojęcie „dojrzałości uczuciowej”. Wielu autorów uważa, że przyszłość każdego narodu, poza względami ekonomicznymi i politycznymi, zależy w dużym stopniu od tego, jak wielu ludzi w danym społeczeństwie osiągnie wysoki stopień dojrzałości uczuciowej twierdzą nawet, że losy społeczeństwa inaczej się będą układać, jeśli na jego czele znajdą się ludzie dojrzali uczuciowo.

»

CZY UMIECIE JEŚĆ

Z obserwacji na co dzień wynika, że większość ludzi nie umie jeść. Łykamy w pośpiechu wszystko, co nam podadzą, jemy nerwowo, bezmyślnie, nieraz na stojąco lub z gazetą w ręku. A potem? Potem idzie się do internisty. Bo większość chorób – wg oceny lekarzy – wynika z opieszałego trawienia żołądek ani jelita nie są w stanie strawić tego, co im – jak do kubła – wrzucamy.

»

BŁOGOSŁAWIONA CISZA

Za jedną z dotkliwych plag XX wieku uważa się hałas, który zdaniem wielu uczonych wpływa na szybkość starzenia się i na rozstrojenie nerwów. Co dziesiąty człowiek w Stanach Zjednoczonych ulega mniejszym lub większym zaburzeniom na tle nerwowym. Jedną z najpoważniejszych przyczyn tego stanu, wg wielu lekarzy – jest hałas. Pediatrzy londyńscy stwierdzają, że niemowlęta urodzone i wychowywane w Londynie są przeważnie opóźnione w rozwoju w stosunku do dzieci urodzonych w spokojniejszych miejscowościach. Jako przyczynę najpoważniejszą podają – hałas.

»

BŁOGOSŁAWIONA CISZA CZ. II

Ale mimo przyzwyczajenia do hałasu czy to w czasie snu, pracy, czy odpoczynku (np. ciągle słuchanie radia, stukot maszyny do pisania, gwar rozmów itp.), nawet nie zdając sobie z tego niekiedy sprawy, narażamy nasz system nerwowy na ciągłe napięcie i stan podniecenia. Uzasadnione chyba jest przekonanie, że pisarze mogą dożyć późnej starości raczej niż dziennikarze. Pisarze bowiem najczęściej pracują w ciszy, a dziennikarze w gwarze i hałasie.

»

A MOŻE ANTYPOKARM

Długo myślano nad tym, jak dogodzić łakomczuchom, co zrobić, by człowiek mógł jeść dużo smacznych potraw, a jednak od nich nie tyć. I przypadkowo udało się właśnie taki „antypokarm” odkryć.

»

Cytryny

Za to żołądek „nie lubi” gruszek trawi je z trudem. Toteż gruszek nie należy jadać przed spaniem. Inne walory mają śliwki wewnętrzna strona skórki zawiera olejek eteryczny, v który usuwa różne szkodliwe substancje w żołądku i jelitach, gojąc w ten sposób miejscowe zapalenia oraz tzw. katary przewodu pokarmowego. Słodki miąższ pomaga przy tworzeniu się krwi, a kwasy wpływają oczyszczające na krew. Śliwki zawierają też sporo fosforu, działającego uspokajająco na nerwy. Osobom chorym nerwowo, neurastenikom i astenikom, a także ludziom łatwo się irytującym poleca się jadanie śliwek.

»

FAZA FOTELOWA CZ. III

Wracałam z teatru z pewną aktorką 8o-letnią. Opowiadała mi właśnie o Solskim. Gdy Solski miał 90 lat, spotkała go w sklepiku, gdy kupował bułki i bardzo narzekał, że tyle kosztują. Więc ona: – „Co tu narzekać? Tam w skarbczyku jest pewnie uzbierane dosyć na jeszcze przynajmniej ze 20 lat życia, co, Mistrzu? – A on: No tak, tak, ale co będzie potem? Kto potem na mnie zarobi?!

»

CZY ZWYCIĘŻY CHEMIA CZ .II

„Polowanie” na elastazę kończyło się ciągłym „pudłowa- niem”. Wreszcie 10 lat temu wyizolowano ten enzym z trzustki zwierząt, ale w tak skąpej ilości, że rozpoczęcie badań na szerszą skalę nie było – praktycznie biorąc – możliwe.

»